Pandora с гордост представя първите в света системи за сигурност за електрически и хибридни превозни средства – UX-4G, Pandora Smart V3 и Pandora Smart Pro V3 – с интерфейсна функционалност за електрическите превозни средства и хибриди.
Има ли нужда от електрическа кола от охранителна система за сигурност или „аларма“? Съществува мнение, че не е необходимо. Така ли е?
В крайна сметка, електрическата кола, поне засега, не е нещо евтино. Следователно тя е изложена на риск от кражба, както останалите превозни средства, повреда или вандализъм.

Такива електрически и хибридни автомобили се нуждаят от система за сигурност и обслужване дори повече от обикновените. Темата за кражбата, разбира се, не отпада – почти всеки “електрически автомобил” или хибрид е най-желаното превозно средство за крадците, тъй като цената на конкретни резервни части, като тягова батерия с високо напрежение, инвертори, зареждащи модули и др., могат да надхвърлят цената на въпросният автомобил.!

Но при автомобили от този тип се развива много интересна ситуация: поради дизайнерските характеристики много компании, майстори и техници не са склонни да сервизират или да обслужват превозните средства. Това е разбираемо – нямат голям опит в работата с тях, а инсталирането на система за сигурност може напълно да се състои само от програмируеми функции. Електрониката е напълно различна, не е същата като при обикновените автомобили, а цената и вероятността за повреди са много вероятни. И, разбира се, много е важно оборудването, използвано при инсталацията, да работи правилно и да отчита всички особености на превозните средства.

Но системите за сигурност и сервизиране за електрическо превозно средство има редица специфични разлики от алармите за обичайните масови автомобили.

Енергийна ефективност. Изглежда, че в електрическа кола, капацитетът на тяговата батерия се измерва в десетки киловати, но капацитетът на 12-волтовите бордови мрежови батерии обикновено е много скромен – много по-малък от този на конвенционалните класически автомобили с двигатели с вътрешно горене и той може да бъде разреден с алармени с-ми от старо поколение за броени дни. И тук нашите решения на най-новата серия автомобилни охранителни алармени системи Pandora UX, Pandora Smart V3 и Pandora Smart Pro V3, които са едновременно модерни и икономични, нямат аналози в света по отношение на тази характеристика!

Отопление на колата преди шофиране.
В Русия, където в много региони повече от половин година времето е студено, което изисква подгряване на интериора на автомобила преди пътуване за комфорт и здраве. Да, двигателят на електрическия автомобил не е необходимо да се загрява, но интериорът трябва да се загрее поне малко, добре, и най-важното – във всички съвременни електрически и хибридни автомобили, при първоначално пътуване “е студено” човек винаги се превръща в свръхконсумация на електроенергия – бордовата електроника харчи „натрупана за една нощ“ за отопление на купето, но също така и за загряване на тяговата батерия, която не може да работи ефективно при минусови температури. Мощността и динамиката на превозното средство ще бъдат силно ограничени. И когато батерията е студена, бордовата електроника изключва възстановяването – най-важната функция на електрическата кола! В резултат на това средният разход на електроенергия може лесно да нарасне до 2-3 пъти, от обичайните 20 kW * h на 100 километра, до 40-60 и най-важното е, че максималният пробег при зареждане ще спадне със същите 2-3 пъти . И това не отчита фактора на силно разграждане на батерията. И колко критично и важно може да бъде това, собствениците на такива автомобили разбират това много добре. Дори простото предварително подгряване на несвързан електрически автомобил преди да започнете да използвате мобилно приложение и правилната система за сигурност и телеметрия ви позволява да намалите достойно загубите по време на зимно шофиране, но ако автомобилът е свързан към захранващ контакт, загубите могат да бъдат намалени почти до нула, тоест почти „безплатно“.

Блокиране на двигателя – против кражба.
Много „обикновени“ аларми нямат вградени механизми и алгоритми за правилно алгоритмично блокиране при опит за кражба. Особено когато става въпрос за сложни и скъпи електрически превозни средства и хибриди, при които блокирането само на работата на електродвигателя не е достатъчно, трябва да блокирате и двигателя с вътрешно горене или обратно. И правилното блокиране на електрическа или хибридна електро система е много трудна тема, ако не искате да станете редовен посетител в сервиз, за тази скъпа услуга. На много от тези автомобили най-простото и на пръв поглед, логично блокиране на запалването може да доведе до повреда на контактора за високо напрежение и също толкова скъпа повреда на автомобила.

Такъв тип автомобили се нуждаят от различен подход, не универсален, а задължително инженерен, с подробно проучване на всяка такава кола, така че блокирането да е не само ефективно, но и правилно. Именно този индивидуален подход сме внедрили в серията системи за сигурност и обслужване Pandora UX – специално създадени блокиращи алгоритми, които отчитат всички характеристики на бордовите системи на електрическото превозно средство, на което е инсталирано. Това може да бъде много сложен многостепенен алгоритъм, който отчита повече от дузина параметри, но в резултат – абсолютно правилна работа и надеждност на блокировките. И разбира се, цялата „сложност“ остава само в рамките на системата – не е необходимо да се правят трудни манипулации или настройки по време на инсталирането на системата – Pandora ще включи необходимите алгоритми, в зависимост от автомобила. Това означава, че рискът от грешка или повреда е намален до минимум.

Само Pandora има специални интерфейсни приложения на охранителните алармени системи за мобилни приложения за електрически превозни средства и хибриди.
Собственикът на електрическо превозно средство ще намери за неудобно да използва обичайните интерфейси на приложенията за автомобилна аларма, има много излишни данни които не са актуални и липсва много необходима информация. Специфичността на експлоатацията на електрическо превозно средство и приставния хибрид PHEV изисква различни акценти на интерфейса, за да бъдат лесни за ползване.

Разбира се, показателите, свързани с тяговата батерия, нивото на зареждане и пробегът на останалия заряд, излизат на преден план по отношение на критично оставащия заряд. Това е просто необходимо, за да планирате правилно пътуванията и деня си, особено в нашата страна, където броят на зарядните станции все още е изключително по малък от необходимите. И с правилния брой станции, никой не може да прецени времето за зареждане, час / два / три. А нашето мобилно приложение позволява по всяко време, на всяко разстояние от електрическия автомобил, да вижда нивото на зареждане и прогнозирания пробег на екрана на собствения си смартфон. Това е много удобно, особено ако колата ви се зарежда, докато се разхождате в търговски център или се храните в някое заведение – няма нужда да гадаете и да изчислявате наум колко ще се зареди батерията, цялата информация е достъпна на вашия смартфон.

Друг важен параметър, който сме добавили към основния екран на нашите мобилни приложения, е SOH (Status of Health), който показва остатъчния ресурс на най-скъпия елемент на електрическото превозно средство – тяговата батерия. Всички батерии с течение на времето и по време на работа са обект на химическо разграждане “и разбира се” важно е да се знае навреме – колко дълго може да издържи една батерия и не е ли заплашена от бърз отказ? Особено ако колата не е нова. Във всички електрически и хибридни автомобили този параметър може да се провери само с помощта на сложно диагностично оборудване: не директно, или с отделни математически трансформации, но с Pandora UX – сега е въпрос на няколко секунди!

Броят на полезните състояния не свършва дотук – в новия интерфейс ние също показваме състояние при зареждане и разграничаването между бързо зареждане с постоянен ток от конвенционалните, информация за незатворени прозорци и свършила течност на чистачките на предното или задното стъкло – дори преди въвеждането на нов интерфейс, нашето мобилно приложение имаше рекордно количество информация за автомобила, предоставено на собственика, а сега разликата от най-близките ни конкуренти нарасна още повече! Отделно отбелязваме мониторинга на налягането в гумите – много автомобили имат стандартни сензори за налягане и Pandora UX предава информация за състоянието на смартфона на собственика, отново без ограничения на разстоянието. И ако гумата е спаднала, това ще ви избави от някоя неприятна ситуация.

Ясно разбираме, че не е трудно да се копират или пренапишат тези интерфейси, но Pandora, както винаги, е на няколко крачки пред всички конкуренти в света в това направление. Ние вложихме  разбиране за същността на електрическото превозно средство с тези интерфейси. И разбира се, тези интерфейси на мобилните приложения са само малка видима част, което е невъзможно без най-тясната интеграция с бордовите системи на електрическо превозно средство.

А хардуерната платформа Pandora UX, актуализирана чрез Интернет, гарантира на собствениците на електрически превозни средства с новите ни 4G-системи за сигурност и обслужване от серията Pandora UX, че най-модерните и най-функционални решения чрез актуализации ще останат такива и в бъдеще – много години след като устройството вече е монтирано в превозното средство. За актуализация няма да е необходимо да посетите сервиз – просто трябва да потвърдите за актуализация на софтуера в приложението на телефона си и да изчакате няколко минути, за да завърши преинсталирането на софтуера.

Между другото, знаехте ли, че системите Pandora също могат да подобрят надеждността на хибридните автомобили Toyota?

Днес хибридните автомобили Toyota са най-популярните и търсени автомобили в Далечния изток.
“Ахилесовата пета” на такива превозни средства по отношение на надеждността е конструктивноста на батерията за високо напрежение и охладителната система. Относителна плътност, въздушното охлаждане и изместването на алгоритмите към по-голям комфорт често водят до локално прегряване на елементите на скъпата батерия и бързо влошаване на нейния капацитет.

Почти всички собственици на хибридни автомобили Toyota са запознати с този проблем, особено като се има предвид факта, че почти всички те се оказват при други собственици с приличен пробег и, разбира се, въпросът за остатъчния живот е най-обезпокоителен.

Нашите инженери са добавили към системите Pandora / Pandect X нови специални алгоритми за управление на охлаждащата система HVB (батерия с високо напрежение) на хибридни автомобили Toyota, които предотвратяват локално и опасно прегряване на клетките на акумулатора и работа при високи температури, което предпазва батерия от преждевременна повреда … Този алгоритъм не изисква сложни връзки или някакви невероятни усилия – само една отметка в менюто за програмиране и нищо друго не е необходимо, всички алгоритми са вече вградени в системите и работата се извършва на същите цифрови шини, които се прилагат за основна функционалност.

Днес няма да намерите такива хора, които след като са тествали електрическа кола, не мечтаят да я получат. Това дори да е втората кола на семейството, на съпругата или порасналия син, дори и да не е за дълги пътувания, но очевидно е, че има много предимства.
Липсата от зареждане на бензиностанция, по-ниски разходи за гориво и енергия, няколко пъти по-ниски или действително отсъствие на необходимост от поддръжка и по-ниски разходи и за собственика. А също така и екологичност, безшумност, динамика на движение, сравними само с много скъпи автомобили с многолитрови двигатели или суперавтомобили.

Както знаете, компанията Pandora, един от най-ярките технологични лидери на пазара за автомобилна електроника, е пряко свързана с напредъка на електромобилизацията. Вече втора година разработваме устройства за модерни електрически превозни средства. Мощните зарядни станции за постоянен ток с характеристики на рекордна ефективност скоро ще влязат в серийно производство. Съвременните модули за управление на мощни електродвигатели и двупосочни системи за зареждане и непрекъсваемо захранване са в процес на разработка. Нещо повече, Pandora, както е характерно за нея, навлиза и в тази свера много мощно.

В допълнение към разработването на модули, ние провеждаме научноизследователска и развойна дейност в областта на създаването на собствени сглобки от SiC транзистори с мощност над 100kW и вече постигнахме значителен напредък в тази посока. В близко бъдеще това трябва да ни помогне да създадем още по-мощни, по-ефективни, по-надеждни и евтини устройства за много бързо нарастващия пазар на електрически превозни средства и акумулаторни хибриди в Русия и Европа.

Имаме почти пълна гама от електрически превозни средства предлагани на автомобилния пазар, разбира се собстевеност на нашата компанията, и разбира се ги изучаваме възможно най-задълбочено, без да рискуваме да ги превърнем в неподвижни метални парчета.

Следователно Pandora е тази компания, която знае и има много повече информация за електрическите превозни средства от другите, и разбира се, не е пренебрегнала обичайната си тема – оборудване за безопасност на автомобила и телеметрична услуга.