Миналата седмица нашата компания публикува пакет за актуализация на всички съвременни охранителни телеметрични системи Pandora, в които добавихме огромен брой нови уникални функции и възможности.
Получихме огромен брой положителни отзиви и коментари за положителното развитие на нашите системи. Абсолютно всички харесаха факта, че новите функционалности са налични за всички системи (дори и за по-стари модели Pandora/Pandect) – просто актуализирайте фърмуера на базовия модул, и готово.

Една от най-ярките иновации в този сервизен пакет е така наречената функия – GPS котва. Именно тя предизвика голям интерес, особено сред собствениците на автомобили. Как работи тази функция? Какво е необходимо за активирането и, какви са сценариите за неговото използване? Платена ли е тази функция? Попитахте – отговаряме!

Да започнем, вероятно, с основното – за какво, каква е тази функция и как работи.

Идеята за функцията (GPS котва) ни дойде много отдавна, когато добавихме функцията Active Guard към вече легендарната ни система Pandora DXL 5000 – Professional, в която, освен че постоянно следи комуникацията със системата, сървърът следи и позицията на автомобила. Тогава, за да се даде възможност за мониторинг на позицията, беше необходимо да се активира повторно функцията за включване-активиране на с-мата всеки път, а самите алгоритми сега, с течение на времето, вече не изглеждат толкова съвършени. Е, разбира се, тази функция тогава беше достъпна само за най-скъпите и най-добрите системи на Pandora.

Сега, след като напълно подобрихме алгоритмите и принципите на функцията за контрол на местоположението, го добавихме към абсолютно всички наши съвременни системи, оборудвани с Bluetooth интерфейс, като започнем от най-малката система за сигурност в света – Pandora MINI / Pandect X-1000 BT и така до най-високия клас система.
Сега всеки път при включване-активиране, базовото устройство на системата проверява и запомня точната координата на автомобила и проследява промените в позицията на защитения обект. В случай, че местоположението се промени с повече от десетина метра, режимът за аларма на охранителната с-ма ще се активира.

Основните разлики на новата функция на GPS котва, са новите алгоритми на работа. Първо, самото базово устройство контролира координатите, а качеството на функцията не зависи от комуникацията с интернет услугата и връзката. Освен това функцията ще работи на 100% при пълно отсъствие на интернет и GSM връзка. Второ, алгоритмите филтрират фалшиви отмествания на координатите (т. Нар. Координатен дрейф-(произволно-хаотично движещи се кординати)) и те, заедно с най-модерните GPS / GLONASS приемници, които използваме, осигуряват най-висока точност.

Разбира се, тази функция ще работи по-добре на нашите 4G системи от серията Pandora Elte V2, Professional V2, 47-та серия и X-4G, които са оборудвани с най-модерните и най-добрите компоненти, които могат да се използват в системите за охрана и сигурност в автомобила. Но другите ни системи, включително бестселъри, като серията Pandora Smart V1, Pandect X-1800L, X-3110, при преоборудване на GPS / GLONASS приемника с NAV-035BT, също ще работят изключително добре.

Функцията GPS котва е сериозна допълнителна защита. Най-важната функция ще бъде незаменима, при всички подвижни обекти или предмети, върху които може да се инсталира системата ни за сигурност, и в случаите, когато няма надежда за използване на датчици или сензори за движение, удар и наклон.

Разбира се, това е сценария за ползване при почти всички моторни превозни средства – било то мотоциклети, скутери, ATV, джетове, лодки и др., Където много често се налага да намалите чувствителността на сензорите за удар, движение и наклон, дори и заради големия брой хора, които искат да “седнат” или преместят охранявания обект, а и както най-често се среща, опит за  кражба чрез дърпане, бутане и вдигане.

Има и видове превозни средства, при които GPS котва, е почти единственият възможен начин за охрана и защита. Сега нашите системи, включително тези които са водо и влаго защитети, са много популярни в почти цяла Европа, особено в южните страни (Гърция, Италия). Освен това те са инсталирани не само на моторни превозни средства, но и на почти всички видове воден транспорт. Моторни лодки, лодки, яхти, джетове – при които, просто е невъзможно да се използва акселерометър за охрана и защита, по очевидни причини. А отнемането на лодка, яхта, джет, не е най-трудната задача и е доста често срещан случай. В този случай геозоната няма да помогне нито, -местата за паркиране могат да бъдат напълно различни и може просто да няма интернет връзка. И само GPS котва) може да спаси вашето ценно имущество.

Между другото, ако говорим за най-близката до нас тема – автомобили, тук GPS котва също е много полезна и бихме казали, дори необходима. Тъй като това е допълнителна, и важна функция за охрана. Нашите алгоритми за обработка чрез 3D акселерометър, надеждно отчита всяко въздействие върху автомобила, те са най-чувствителните и ефективни на пазара за автомобилна сигурност, обаче никога не трябва да пренебрегваме злонамерените действия или просто човешкия фактор. Има доста случаи, когато собственикът на автомобила, от мобилно приложение или от дистанционното управление намалява чувствителността на сензорите до изключително ниско или дори нулево по стойност ниво. Специалистите се сблъскват с подобни случаи почти всеки ден. Причините могат да бъдат различни – грешка на собственика, грешка при инсталирането на базовия блок, когато той просто не е фиксиран стабилно и се монтира по таблото, както и при някои външни причини. И тогава просто не може да разчитате на сензорите за движение / удар / наклон, а собственикът е сигурен, че колата е напълно защитена! Има и случаи на злонамерени действия – похитителят може лесно да предизвика задействане на сензорите на автомобила няколко пъти, при което собственика се принуждава да изключи сензорите, като си мисли че алармата е повредена.
И веднага щом това се случи – здравей теглич. Между другото, доста подобни случаи има, превозното средство е отнето чрез теглене или бутане – броня в броня, но за съжаление това е суровата реалност.

Във всички горепосочени случаи функцията GPS котва ще спаси превозното ви средство. Не е необходимо да заплащате никакви такси за тази функция, не изразходва допълнителни фунансови средства от SIM картата ви, и не изисква месечна такса. Просто трябва да актуализирате фърмуера и да активирате опцията в менюто с настройки, използвайки Pandora Alarm Studio или нашата супер програма Pandora Specialist, като получавате допълнителна защита.

Функцията е достъпна във всички съвременни системи Pandora / Pandect с вграден GSM и GPS / Glonass приемник.

Актуализираният фърмуер вече е достъпен на нашия уебсайт и в мобилното ни приложение Pandora Specialist.

Останете си вкъщи и бъдете спокойни – Pandora ще свърши останалото!